Cultura

Sagunt relata, a través de les seues nobles pedres, la història de les diverses cultures que per ella han passat al llarg dels segles. Un passeig pel seu centre històric proporciona un viatge en el temps, per la importància del seu patrimoni històric i arqueològic.

El nucli del Port de Sagunt, una de les últimes ciutats-factoria d’Espanya, ens mostra també el seu passat industrial. Forma part de la Ruta Europea de Patrimoni Industrial – ERIH. I permet descobrir l’únic Forn Alt visitable d’Espanya.

Sagunt és Capital Valenciana de la Romanització. Compta amb l’únic Teatre Romà de la Comunitat Valenciana, i primer monument nacional d’Espanya.

La seua jueria conserva intacte el seu traçat urbà original i és l’única jueria de la Comunitat Valenciana que forma part de la Xarxa de Jueries d’Espanya.

Sagunt, situada en un enclavament privilegiat, és encreuament de camins, de cultures, i forma part de la Ruta de Greal, per on va passar la relíquia en el seu camí a València.

Castell

És una fortalesa andalusina del segle XI, encara que conserva muralles de diferents èpoques i estils, s’han trobat en l’interior restes iberes, romans, medievals i moderns, corresponents a les diferents cultures que s’hi van assentar.

Es troba dividit en places o recintes independents i en el seu interior es troba l’“Antiquarium Epigràfic” amb mostres d’epigrafia llatina, ibèrica i hebraica.

Va ser declarat Monument Nacional en 1931.

Horari de Visita:
(Octubre a març): dimarts a dissabte, de 10 a 18 h.
(Abril a setembre): dimarts a dissabte, de 10 a 20 h.
Diumenges i festius: de 10 a 14 h. Dilluns tancat.
Tancat: 1 de gener i 25 de desembre.

L’entrada és lliure i gratuïta.

Teatre Romà

Va ser construït al s. I d. C., aprofitant la concavitat de la muntanya. El seu aspecte actual està condicionat per les nombroses intervencions de restauració i rehabilitació a què ha estat sotmesa l’estructura. La de principis dels noranta, li ha donat la seua imatge actual. Va ser declarat Monument Nacional en 1896.

A causa del seu important passat romà, Sagunt és Capital Valenciana de la Romanització.

Horari de visita:
(Octubre a març): dimarts a dissabte, de 10 a 18 h.
(Abril a setembre): dimarts a dissabte, de 10 a 20 h.
Diumenges i festius: de 10 a 14 h. Dilluns: tancat.
Tancat: 1 de gener i 25 de desembre.

L’entrada és lliure i gratuïta.

Museu Històric

Situat a la casa del Mestre Penya, un edifici gòtic del s. XIV. Mostra una important col·lecció de peces arqueològiques procedents d’excavacions i troballes que s’han realitzat a la ciutat. Monument Nacional des de 1962.

Horari de Visita:
(Octubre a març): dimarts a dissabte, de 10 a 18 h.
(Abril a setembre): dimarts a dissabte, de 10 a 20 h.
Diumenges i festius: de 10 a 14 h. Dilluns: tancat.
Tancat: 1 de gener i 25 de desembre.

L’entrada és lliure i gratuïta.

Casa dels Berenguer

En el cor de Sagunt es troba aquest palau gòtic reconvertit en Centre d’Interpretació i Recepció de Visitants, que serveix d’excel·lent aparador per a mostrar l’àmplia oferta turística, cultural, patrimonial i gastronòmica del municipi, a través de les noves tecnologies. En l’interior es conserva una possible pica per al bany ritual jueu o micvé i el mur del temple de Diana.

Horari de Visita:

Dilluns a dissabte: de 11.00 a 15.00 h. i de 16:00 a 21:00 h.
Diumenge: de 10.00 a 14.00 h.
Tancat: 1 de gener i 25 de desembre.

L’entrada és lliure i gratuïta.

Museu de la Via del Pòrtic

Espectacular espai arqueològic musealitzat, únic a la Comunitat Valenciana. En els seus més de 3.000 metres quadrats excavats sota un edifici de nova construcció, es pot observar una calçada romana porticada, tabernae i edificis funeraris sagrats. Aquesta visita es complementa amb la Casa dels Peixos (s. II dC), un habitatge romà que conserva les seues diferents estances ordenades al voltant d’un atri.

Horari de Visita:
Visita guiada. Reserves en Oficines de Turisme. Preu: 1 €.
(Octubre a març): de dilluns a dissabte: 10.00 h, 11.15 h, 12.30 h, 16.00 h i 17.15 h.
Diumenges i festius: 10.00 h, 11.15 h i 12.30 h.
(Abril a setembre): de dimarts a dissabte: 11.15 h, 12.30 h, 16.00 h, 17.15 h i 18.30 h.

Forn Alt nº 2

Aquesta estructura metàl·lica de més de 60 metres d’altura, dedicada a la producció d’acer, és un dels pocs elements d’enginyeria que es van conservar després del tancament i demolició de la siderúrgica en 1984. Es converteix així en el símbol del Port de Sagunt.

En 2012 rep el Gran Premi Europa Nostra, atorgat per la Unió Europea en matèria de conservació del patrimoni cultural, per la seua restauració.

En l’actualitat, el Forn Alt núm. 2 s’ha musealitzat, i se’n pot accedir a l’interior

Forma part de la Ruta Europea de Patrimoni Industrial – ERIH

Consultar horaris ací.

Juería

L’accés al barri jueu es realitza a través d’un portal amb arc de mig punt situat al carrer del Castell, conegut des del s. XV amb el nom del “Portalet de la Jueria” o “Portalet de la Sang”.

Conserva pràcticament el mateix traçat urbà original, el micvé o bany ritual i la façana i porta d’una casa jueva amb mezuzà al carrer del Castell núm. 38.

Forma part de la Xarxa de Jueries d’Espanya – Camins de Sefarad.

Església de Santa Maria

D’estil gòtic ogival valencià, es va iniciar la construcció en 1334 en el mateix lloc que ocupava la mesquita major de Morvedre i va acabar a principis del s. XVIII.  Monument Nacional en 1982.

Església del Salvador

Un dels escassos exemples valencians del “gòtic de la conquesta”. BIC 2007.

Calvari

Construït a mitjan s. XIX al vessant de la muntanya del Castell, va substituir l’emplaçat al carrer del Calvari Vell. Des de l’ermita del Santíssim Crist, es domina un bell paisatge d’hortes i es contempla els més bells capvespres.

Ermita de la Sang

Edifici barroc, de principis del s. XVII. Seu de la Confraria de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist, l’origen de la qual es remunta als inicis del s. XVI. Ací és on se centren i des d’on parteixen la majoria dels actes litúrgics de la Setmana Santa saguntina, i en l’interior reposen les nombroses i artístiques imatges processionals de l’esmentada Confraria.

Forma part de la Ruta del Greal.

Església de Begonya

Edificada en 1929 i d’estil neobarroc, està consagrada a la Mare de Déu de Begonya. Es va fer a imatge i semblança de la Basílica de Begonya de Bilbao, per rememorar així les arrels basques dels seus mecenes.

Ciutat Jardí de la Gerència

Construïda a principis del segle XX, per a allotjar els enginyers bascos. La seua particularitat resideix a presentar una arquitectura que resumeix la tradició popular basca i els estils historicistes, i per oferir un entramat urbanístic independent a la resta de la ciutat.

Descarrega des d’ací el fullet amb les rutes.

Directori